Friends play an important part in our daily lives, and although we may take friendship for granted, we often don’t clearly understand how we make friends. While we get on well with a number of people, we are usually friends with only a few. In all the cases of friendly relationships, two people like one another and enjoy being together, but beyond that, the degree of intimacy (亲密) between them and the reasons for their shared interest vary enormously. As we get to know people, we take into account things like age, race, economic condition, social position, and intelligence; although these factors are not of prime importance, it is more difficult to get on with people when there is a marked difference in age and background.
Some friendly relationships can be kept on argument and discussion, but it is usual for close friends to have similar ideas and beliefs, to have attitudes and interests in common—they often talk about “being on the same wavelength”. It generally takes time to reach this point. And the more intimately involved people become, the more they rely on one another. People want to do friends favors and hate to break a promise. Equally, friends have to learn to put up with annoying habits and to tolerate difference of opinion.
In contrast with marriage, there are no friendship ceremonies to strengthen the association between two people. But the supporting and understanding of each other that results from shared experience and emotions does seem to create a powerful bond, which can overcome differences in background, and break down barriers of age, class race.
36. In the author’s opinions, friends _____ .
37. Which of the following is TRUE according to the passage?
38. In Paragraph2, “being on the same wavelength” means_____ .
39. According to the passage, _____.
40. It can be concluded that ______.
问题1选项
A.must tolerate each other whatever they do
B.are closer than those who just get on well with each other
C.are only those who are in need
D.are those who get on well with each other
问题2选项
A.The shared interest between friends is very enormous.
B.It is not easy to make friends with those of a marked difference in age and background.
C.Every ordinary student can make six friends during his college life.
D.When we make friends we write down their age, race and economic condition.
问题3选项
A.keeping the same friendly relationship as other people do.
B.using the same frequency while talking
C.having similar ideas, beliefs, attitudes and interests
D.having the same background
问题4选项
A.friends never argue with each other
B.close friends depend on each other
C.friends have no difference in interest
D.it takes time to become friends
问题5选项
A.common experiences and emotions can lead to mutual supporting and understanding
B.there must be a promise to bond the association between people
C.people of different age, race and social background can never be good friends
D.friendship is bound by each other’s supporting power
第1题:B
第2题:B
第3题:C
第4题:B
第5题:A
第1题:
36.
【原文考查】推理判断题
【选项释义】
根据作者观点,朋友_____ 。
A. 必须不管对方做什么都要忍受对方
B. 要比那些相处得好的人更加亲密
C. 仅仅是那些有需要的人
D. 是那些能够相处得很好的人
【解题思路】根据第一段第二句“While we get on well with a number of people, we are usually friends with only a few”可知,虽然我们和许多人相处得好,但我们只和极少数人成为朋友。由此可推断,朋友会比相处得好的人更加亲密,所以B符合题意。故本题选B。
【干扰项排除】A、C选项太绝对且文中没有相应信息。D选项与文章信息不符。
37.
【原文考查】事实细节题
【选项释义】
根据文章,下面哪一项是正确的?
A. 朋友之间分享的兴趣爱好是非常多的
B. 对于和在年龄和背景相差很大的人做朋友是不易的
C. 每个普通学生在校期间可以交到6个朋友
D. 当我们交朋友时,我们会写下他们的年龄,种族和经济情况
【解题思路】根据第一段最后一句话“...it is more difficult to get on with people when there is a marked difference in age and background.”可知,与年龄和背景明显不同的人友好相处更加困难。B项中not easy和more difficult意思接近。故本题选B。
【干扰项排除】A选项与第一段第三句中“…the reasons for their shared interest vary enormously.”信息不符。C选项文中未提及。D选项与第一段倒数第二句“As we get to know people , we take into account things like age, race, economic condition, social position, and intelligence”信息不符。
38.
【原文考查】词语理解题
【选项释义】
在文章第二段中,“在同一波长上”意味着_____。
A. 保持和其他人一样的友好关系
B. 说话时使用相同的频次
C. 有着相同的想法,信仰,态度和兴趣
D. 有相同的背景
【解题思路】根据题目中“being on the same wavelength”,定位到原文第二段第一句话“... but it is usual for close friends to have similar ideas and beliefs, to have attitudes and interests in common—they often talk about ‘being on the same wavelength’”可知,亲密的朋友通常有相似的想法和信仰,有相同的态度和业余爱好。破折号“—”有说明的作用,C选项符合原文破折号“—”之前所提到内容。故本题选C。
【干扰项排除】A、B、D选项与原文信息不符。
39.
【原文考查】推理判断题
【选项释义】
根据文章,_____。
A. 朋友彼此之间永远不会吵架
B. 亲密的朋友彼此相互依靠
C. 朋友在爱好方面没有区别
D. 交朋友需要一段时间
【解题思路】根据原文第二段第三句“And the more intimately involved people become, the more they rely on one another.”可知人们的关系越亲密,他们就越相互依赖。由此推知,亲密的朋友之间相互依赖,所以B正确。故本题选B。
【干扰项排除】根据第二段第一、二句“Some friendly relationships can be kept on argument and discussion… It generally takes time to reach this point”可知,一些友好的关系可以在争论和讨论中维持,但是亲密的朋友通常有相似的想法和信仰,有相同的态度和业余爱好,而要达到合拍的程度通常要很长时间。A、C、D选项与此内容不符。
40.
【原文考查】推理判断题
【选项释义】
以下可以推断出来的是_____。
A. 共同的经历和情感会导致相互支持和理解
B. 人与人之前的联系必须有承诺
C. 不同年龄,种族和社会背景的人永远不能成为朋友
D. 友谊由彼此的支持力所联系的
【解题思路】根据最后一段第二句“But the supporting and understanding of each other that results from shared experience and emotions does seem to create a powerful bond…”可知,共同的经历和情感所带来的彼此间的支持和理解似乎能创造一种强大的纽带,由此判断出A选项正确。故本题选A。
【干扰项排除】B选项太绝对且文章未提及。C选项与原文第一段倒数一、二句不符,文中只说有困难而没有说永远不能。D选项文中未提及。
第2题:
第3题:
第4题:
第5题: