Exceptional children are different in some significant way from others of the same age. For these children to develop to their full adult potential, their education must be adapted to those differences.
Although we focus on the needs of exceptional children, we find ourselves describing their environment as well. While the leading actor on the stage captures our attention, we are aware of the importance of the supporting players and the scenery of the play itself. Both the family and the society in which exceptional children live are often the key to their growth and development. And it is in the public schools that we find the full expression of society’s understanding—the knowledge, hopes and fears that are passed on to the next generation.
Education in any society is mirror of that society. In that mirror we can see the strengths, the weaknesses, the hopes, the prejudices, and the central values of the culture itself. The great interest in exceptional children shown in public education over the past three decades indicates the strong feeling in our society that all citizens, whatever their special conditions, deserve the opportunity to fully develop their capabilities.
“All men are created equal.” We’ve heard it many times, but it still has an important meaning for education in a democratic society. Although the phrase was used by this country’s founders to denote equality before the law, it has also been interpreted to mean equality of opportunity. That concept implies educational opportunity for all children—the right of each child to receive help in learning to the limits of his or her capacity, whether that capacity be small or great. Recent court decisions have confirmed the right of all children—disabled or not—to an appropriate education, and have ordered that public schools take the necessary steps to provide that education. In response, schools are modifying their program, adapting instruction to children who are exceptional, to those who cannot profit substantially from regular programs.
1. What is the purpose for author to cite the example of stage in paragraph 2?
2. Why does public pay much attention to exceptional education?
3. Which one of the following actions has NOT been taken to facilitate exceptional education?
4. The word “substantially” in paragraph 4 is closest in meaning to ____.
5. What is the main idea of this passage?
问题1选项
A.To show those exceptional children are more easily influenced than normal children.
B.To indicate those exceptional children have great potentials.
C.To identify all men are born to be equal.
D.To illustrate the importance of environment such as family and society.
问题2选项
A.Exceptional education is a part of compulsory education.
B.The belief that exceptional children should develop their potentials as well.
C.Exceptional education has been underestimated for a long time.
D.Exceptional education is a reflection of society.
问题3选项
A.Courts have confirmed the right for exceptional children to receive education.
B.Governments have made policies to protect exceptional education.
C.Schools are forced by courts to take actions to offer education for exceptional children.
D.Schools have appropriated programs and instruction to satisfy the need of exceptional children.
问题4选项
A.stunningly
B.generally
C.adequately
D.fundamentally
问题5选项
A.The necessity of adapting education to exceptional children.
B.The specialty of exceptional children.
C.The introduction of education programs.
D.The responsibilities of government for those exceptional children.
第1题:D
第2题:B
第3题:B
第4题:C
第5题:A
第1题:
【选项释义】
What is the purpose for author to cite the example of stage in paragraph 2? 作者在第二段中引用舞台的例子的目的是什么?
A. To show those exceptional children are more easily influenced than normal children. A. 说明特殊儿童比正常儿童更容易受到影响。
B. To indicate those exceptional children have great potentials. B. 说明特殊儿童具有巨大的潜能。
C. To identify all men are born to be equal. C. 说明人人生而平等。
D. To illustrate the importance of environment such as family and society. D. 说明家庭和社会等环境的重要性。
【考查点】推理判断题
【解题思路】第二段提到“尽管我们关注特殊儿童的需求,但我们发现自己也在描述他们所处的环境(their environment)。当舞台上的主角吸引着我们的注意力时,我们也意识到了配角和剧中场景本身的重要性。特殊儿童所处的家庭和社会往往是他们成长和发展的关键。”作者将“特殊儿童”比作“舞台上的主角”,将“特殊儿童所处的家庭和社会”比作“配角和剧中场景”,作者说“意识到了配角和剧中场景本身的重要性”,那么也就是说“特殊儿童所处的家庭和社会是很重要的”,故D选项正确。
【干扰项排除】
A、B选项文中均没有提及,属于无中生有;
C选项文章最后一段有提到,但是与第二段引用舞台的例子无关,属于出处错位。
第2题:
【选项释义】
Why does public pay much attention to exceptional education? 为什么公众如此关注特殊教育?
A. Exceptional education is a part of compulsory education. A. 特殊教育是义务教育的一部分。
B. The belief that exceptional children should develop their potentials as well. B. 认为特殊儿童也应开发自己的潜能。
C. Exceptional education has been underestimated for a long time. C. 特殊教育长期被低估。
D. Exceptional education is a reflection of society. D. 特殊教育是社会的反映。
【考查点】事实细节题
【解题思路】根据关键词“public pay much attention to exceptional education”定位到第三段第三句“在过去的三十年里,公共教育对特殊儿童表现出了极大的兴趣(The great interest in exceptional children shown in public education),这表明我们的社会强烈地意识到,所有公民,无论其特殊情况如何,都应该有机会充分发展自己的能力(deserve the opportunity to fully develop their capabilities)。”由此可知,B选项符合原文。
【干扰项排除】
A、C选项文中均没有提及,属于无中生有;
D选项定位到第三段第一句“任何社会的教育都是该社会的一面镜子(mirror of that society)”,但这不是公众如此关注特殊教育的原因,属于答非所问。
第3题:
【选项释义】
Which one of the following actions has NOT been taken to facilitate exceptional education? 下列哪项行动不是为了促进特殊教育?
A. Courts have confirmed the right for exceptional children to receive education. A. 法院确认特殊儿童有权接受教育。
B. Governments have made policies to protect exceptional education. B. 政府制定了保护特殊教育的政策。
C. Schools are forced by courts to take actions to offer education for exceptional children. C. 法院迫使学校采取行动为特殊儿童提供教育。
D. Schools have appropriated programs and instruction to satisfy the need of exceptional children. D. 学校有适当的课程和教学来满足特殊儿童的需要。
【考查点】事实细节题
【解题思路】根据选项关键词“Courts”定位到最后一段后半部分“最近的法院判决确认了所有儿童——无论是否残疾——接受适当教育的权利,并命令公立学校采取必要措施提供这种教育。为此,学校正在修改教学计划,调整教学内容,以适应特殊儿童的需要,适应那些无法从常规教学计划中获得实质性收益的儿童的需要。”由此可知,四个选项中只有“政府制定了保护特殊教育的政策”没有提及,故B选项正确。
【干扰项排除】
根据以上分析可知,A、C、D选项均是为了促进特殊教育而采取的行动,属于反向干扰。
第4题:
【选项释义】
The word “substantially” in paragraph 4 is closest in meaning to ____. 第四段中的“substantially”一词的含义最接近____。
A. stunningly A. 绝妙地,令人震惊地
B. generally B. 一般地,大体上
C. adequately C. 充分地,足够地
D. fundamentally D. 从根本上说,基本上
【考查点】语义推断题
【解题思路】根据“substantially”定位到最后一段最后一句“作为回应,学校正在修改他们的课程,使教学适合那些特殊的孩子,那些不能从常规课程中获得……收益的孩子(who cannot profit substantially from regular programs)。”上文提到“所有儿童都有受教育的机会——每个儿童都有权在其能力范围内获得学习帮助,无论这种能力是小是大。”由此可知,对于那些无法从常规教育中获得足够收益的特殊儿童,学校需要根据他们的特殊需求来调整教学计划和方法,以便他们能够尽可能充分地发挥自己的潜力,故C选项正确。
【干扰项排除】
A、B、D选项均不符合上下文内容,属于曲解原文。
第5题:
【选项释义】
What is the main idea of this passage? 这篇文章的主旨是什么?
A. The necessity of adapting education to exceptional children. A. 使教育适应特殊儿童的必要性。
B. The specialty of exceptional children. B. 特殊儿童的特殊性。
C. The introduction of education programs. C. 教育计划的引入。
D. The responsibilities of government for those exceptional children. D. 政府对这些特殊儿童的责任。
【考查点】主旨大意题
【解题思路】文章首段提到“特殊儿童在某些方面与同龄人有很大的不同。要使这些儿童充分发展成人的潜能,他们的教育就必须适应这些差异。”这是全文的主旨,接下来的段落均围绕主旨展开,分别详细地描述了公众关注特殊教育的原因以及促进特殊教育采取的措施。由此可知,A选项符合题意。
【干扰项排除】
B、C、D选项均不是文章重点要阐述的内容,属于以偏概全。